وقتی به بازار بورس آمریکا فکر میکنیم، خودبهخود داشتن سهام شرکتهای غول پیکر آمریکایی مثل اپل، الفبت (شرکت مادر گوگل)، آمازون، مایکروسافت، مک دونالد و بقیه شرکتهای این چنینی در ذهنمان تدایی میشود و ما را بیش از پیش مشتاق آشنایی با بازار بورس آمریکا میکند. فرقی نمیکند کجای دنیا باشیم، هرجای دنیا که باشیم نام والاستریت را شنیدهایم؛ خیابانی معروف در منهتن نیویورک که بازارهای بزرگ بورس آمریکا را در خود جای داده است.
در این مقاله قصد داریم تا بیشتر با بازارهای بورس آمریکا و شاخصهای بزرگ آن آشنا شویم. با این حال بررسی همه نکات بورس آمریکا در یک مقاله ناممکن است برای همین به سراغ دو بازار اصلی و سه شاخص بزرگ آن خواهیم رفت. نیویورک (NYSE) و بورس نزدک (NASDAQ) دو تا از بزرگترین بازارهای بورس آمریکا و جهاناند که دفترمرکزیاشان در وال استریت واقع شده است.
همانطور که گفتیم بازارهای سهام آمریکا تنها محدود به بورس نیویورک و نزدک نمیشوند و شرکتهای بورسی دیگری همچون بورس AMEX، بورس شیکاگو، بورس فیلادلفیا و چندین شرکت بورسی دیگر نیز در آمریکا فعالیت دارند اما نزدک و نیویورک از لحاظ ارزش بازار و گردش مالی در صدر بازارهای مالی جهان قرار گرفتهاند.
معرفی بازارهای بورس آمریکا | بورس نیویورک (NYSE)
- سال تاسیس: 1792 (228 سال قبل)
- واحد پولی: دلار آمریکا
- ارزش بازار: 26.2تریلیون دلار (2021)
- شمار کمپانیها: +3500
- شاخصها: Nasdaq-100, Nasdaq Financial-100, Nasdaq composite
- وب سایت: NYSE.com
بیش از دویست سال پیش، 24 کارگزار معاملات سهام زیر یک درخت نارون در والاستریت جمع شدند و توافقنامهای را امضا کردند، که به توافقنامه “باتن وود” معروف شد. این توافقنامه بعدها تبدیل به سنگبنای تاسیس بازار بورس سهام نیویورک (NYSE) شد. قدیمیترین بازار بورس سهام آمریکا، امروز بزرگترین بازار سهام دنیا از لحاظ ارزش بازار و همچنین حجم معاملات انجام شده است.
سهام 2800 شرکت در بازار بورس نیویورک (NYSE) خرید و فروش میشود. سهام شرکتهای بلو- چیپ و صنعتی بخش بزرگی از معاملات این بازار را تشکیل میدهد. در دانشنامه بورس بلوچیپ به شرکتهای بزرگی گفته میشود که محصولات و یا خدماتشان گسترده و برای مردم قابل عتماد است و طرفداران بسیاری دارد.
به لطف راه اندازی NYSE به عنوان بازار بورس اصلی ایالات متحده، بسیاری از قدیمی ترین شرکت های سهامی عام در بازار حضور دارند. ادیسون (ED) قدیمیترین سهام بازار بورس نیویورک است که در سال 1824 با نام New York Gas Light Company به آن ملحق شد. در کنار سهام شرکتها و مجموعههای آمریکایی، شرکتهای خارجی نیز میتوانند با رعایت استانداردها و قوانین لیست شدن در بازار بورس آمریکا سهام مجموعه یا شرکت خود را در NYSE لیست کنند.
مجموعه ای از ادغامها به بورس نیویورک اجازه داد تا به اندازه امروز بزرگ شود و حضور جهانی پیدا کند. شرکت بورس نیویورک در طول عمر خود ابتدا با Euronext و سپس با بورس آمریکا ادغام شد و نهایتا به عنوان NYSE شروع به کار کرد. حالا که با تاریخچه بورس نیویورک آشنا شدیم بد نیست سری به شرکتهای حاضر در این بورس بیاندازیم.
برخی از شرکتهای حاضر در بورس نیویورک
- هولدینگ علی بابا
- برکشایر هاتاوی
- خدمات بهداشتی جانسون اند جانسون
- هواپیمایی بوئینگ
- خدمات فروشگاهی والمارت
- خدمات رسانه و سرگرمی والت دیزنی
- صنایع غذایی کوکاکولا
روش انجام معامله در بورس نیویورک
بد نیست بدانید با وجود همه گیر شدن پلتفرمهای معاملاتی آنلاین، معامله حضوری در بورس نیویورک هنوز هم مشتریان خود را دارد. در بورس نیویورک معامله بین خریداران و فروشندگان به شکل مستقیم انجام میشود؛ به این صورت که بیشترین قیمت پیشنهاد شده برای خرید با کمترین قیمت پیشنهاد شده برای فروش مقایسه شده و در صورت همخوانی معامله انجام می شود.
با این همه هنوز هم میتوانید با انتخاب یک کارگزاری آنلاین از طریق گوشی، لب تاپ یا هر دستگاه دیجیتالی دیگری به بازار بورس نیویورک دسترسی داشته باشید و در آن فعالیت کنید. البته برای پیدا کار در یکی از بهترین بازارهای بورس جهان به بهترین کارگزاریها بورس آمریکا نیاز دارید!
زمان فعالیت و تعطیلات بورس نیویورک
معامله سهام در بورس NYSE روزهای دوشنبه تا جمعه از ساعت 9:30 صبح تا 4:30 عصر انجام میشود. بورس نیویورک درطول سال نه روز تعطیل است: روز کریسمس، روز استقلال آمریکا، روز شکرگزاری، روزکارگر، روز اول سال نو، تولد جرج واشنگتن، روز مارتین لوتر کینگ، آدینه مقدس و روز یادبود و در موارد خاص تعطیلی از قوانین فدرال پیروی میکند. دانش درست نسبت به زمان فعالیت بازار بورسی که قصد دارید در آن فعالیت کنید، از نیازهای اولیه سرمایه گذاری است.
معرفی بازارهای بورس آمریکا | بورس نزدک (NASDAQ)
- سال تاسیس: 1971 (50 سال قبل)
- واحد پولی: دلار آمریکا
- ارزش بازار: 19.4تریلیون دلار (2021)
- شمار کمپانیها: 2800
- شاخصها: میانگین صنعتی داوجونز، S&P 500 و NYSE composite
- وب سایت: Nasdaq.com
پس از بازار بورس نیویورک، نزدک بزرگترین بازار بورسی جهان است که مانند NYSE در شهر نیویورک واقع شده است. نزدک برخلاف بورس نیویورک تالار فیزیکی ندارد و از زمان تاسیس خود تا به حال، تمامی معاملاتاش از طریق پلتفرمهای آنلاین انجام میشود. سهام بیش از 3500 شرکت در نزدک خرید و فروش میشود و غالب این شرکتها، شرکتهایی هستند که در حوزه IT، تکنولوژی، اینترنت و فناوریهای پیشرفته فعالیت میکنند. با پیشرفت روزانه تکنولوژی، بورس نزدک حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت برای همین پیشنهاد میکنیم به خوبی با این بازار آشنا شوید.
کمپانیهای زیر تعدادی از کمپانیهای مشهور و بزرگی هستند که سهامشان در نزدک معامله میشود:
- اپل apple
- آمازون amazon
- مایکروسافت
- آلفابت (شرکت مادر گوگل)
- فیسبوک facebook
- Nvidia
- پیپال Paypal
- نت فلیکس Netflix
- ادوبی adobe
- ZOOM
جالب است بدانید با وجود اینکه نزدک به عنوان بورس تکنولوژی شناخته میشود، برخی از شرکتهای فعال در حوزههایی خارج از it و فناوری نظیر استارباکس نیز در نزدک حضور دارند!
معاملات در نزدک
انجام معاملات در نزدک با بورس نیویورک متفاوت است. همانطور که گفتیم در بازار بورس نیویورک در صورت برابری حداکثر قیمت پیشنهادی خریدار با حداقل قیمت پیشنهادی فروشنده معامله انجام می شود؛ یعنی معاملات دقیقا به شکل یک حراجی انجام میشوند. در نزدک اما، بیشتر معاملات به طور غیرمستقیم و از طریق واسطهها انجام میشود؛ واسطههایی که بازارساز نیز معروفاند. در بورس نزدک خریدار و فروشنده قیمتهای پیشنهادی خود را ارائه میدهند و در صورت تطابق، واسطه معامله را جوش میدهد.
زمان فعالیت و تعطیلات بورس نزدک
نزدک نیز مانند بورس نیویورک از ساعت 9:30 صبح تا 6 عصر فعال است و سرمایهگذاران میتوانند در آن به معامله بپردازند. این بازار بورس به طور معمول 253 روز از سال به فعالیت میپردازد. البته باید این نکته را به خاط بسپارید که نزدک ساعات کار غیر رسمی نیز دارد. در این بازار، از ساعت 7 تا 9 ونیم صبح قبل از بازشدن بازار سهام و همچنین 4 عصر تا 8 شب پس از اتمام ساعت کاری نزدک، امکان معامله وجود دارد. فراموش نکنید که انجام معاملات در ساعتهایی که بورس به صورت رسمی فعالیت ندارد ماهیت متفاوتی دارد و تحلیل متفاوتی نیز میطلبد.
شاخصهای بورس آمریکا
فرض کنید یک سبد فرضی از تمام سهامی که در بازار بورس معامله میشود داریم. شاخصهای بورس، میانگین تغییر قیمت دستهها مختلف در این سهمها را نشان میدهد. شاخصهای بورس معیاری مهم برای اندازهگیری تغییرات بازار بورساند و با استفاده از آنها میتوان متوجه رشد، افت و در نهایت، وضعیت کلی بورس شد.
در بازارهای سهام آمریکا چندین شاخص مهم و تاثیرگذار داریم که سهتا از آنها یعنی شاخص داوجونز، شاخص S&P 500 و شاخص نزدک مرکب (Nasdaq composite) برای سرمایه گذاران اهمیت بسیار زیادی دارند و در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
شاخص میانگین صنعتی داوجونز
شاخص صنعتی داوجونز (Dow Jones industrial average) که به اختصار DJIA نیز نامیده میشود، یکی از قدیمیترین شاخصهای شناختهشده و کاربردی در بازار بورس آمریکا است. این شاخص سهام سی شرکت بزرگ آمریکایی را چه در نزدک باشند و چه در بورس نیویورک، در برمیگیرد. به همین خاطر ممکن است داوجونز را با نام DOW 30 نیز بشناسند.
شاخص داوجونز شاخصی است که بر اساس قیمت سهمها (price-weighted index) سنجیده میشود. در ساده ترین حالت این بدان معناست که هرچه قیمت سهام شرکتی در داوجونز بیشتر باشد، وزن بیشتری به این شاخص میدهد و برعکس. لیست سی شرکت موجود در داوجونز در حال حاضر را میتوانید از اینجا ببینید.
شرکتهای آلفابت (گوگل)، آمازون و فیسبوک چون تراکنشهای مالی بسیار بسیار بالایی دارند، در داوجونزحضور ندارند چرا که در حضور سهام این شرکتها در داوجونز وزن این شاخص را با سرعت بسیار زیاد به سهام این شرکتها وابسته میکند.
شاخص نزدک مرکب یا Nasdaq composite
شاخص نزدک مرکب (Nasdaq composite) که ممکن است به اختصار به آن نزدک هم بگویند، تمام سهامی موجود در نزدک را دربرمیگیرد. شاخص نزدک مرکب (Nasdaq composite) شاخصی است که بر اساس برآورد ارزش سرمایه شرکتها ( capitalization-weighted index) سنجیده میشود. در این شاخص شرکتهایی که ارزش بازار بیشتری داشته باشند، وزن بیشتری به شاخص میدهند.
ارزش بازار یک شرکت، حاصل ضرب قیمت روز سهام آن شرکت در تعداد سهم های موجود آن در بازار است. در واقع ارزش بازاری یک شرکت به معنای بزرگتر بودن شرکت است. بد نیست بدانید که شاخص نزدک مرکب (Nasdaq composite) شامل سهام برخی شرکتهای بین المللی که دفتر مرکزی آنها خارج از آمریکاست، نیز میشود.
شاخص S&P 500
شاخص S&P 500، سهام 500 شرکت سهامی عام بزرگ را در نزدک و بورس نیویورک دنبال میکند.برخلاف نزدک مرکب در این شاخص تنها شرکتهایی میتوانند حضور داشته باشند که دفتر مرکزیشان در آمریکا باشد. این شاخص همچون شاخص قبلی از نوع Capitalization- weighted است یعنی ارزش سرمایه در آن مهمتر از قیمت هر سهم است. S&P 500 تقریباً هشتاد درصد از ارزش کل بورس آمریکا را در خود جای داده است. از این رو این شاخص تغییرات بورس آمریکا را به خوبی نشان میدهد.
نحوه خرید سهام و سرمایهگذاری در بورس آمریکا
تا اینجا با بازارها و شاخصهای اصلی بازار بورس آمریکا آشنا شدیم؛ حالا وقت آن رسیده با نحوه خرید و فروش سهام و سرمایه گذاری در بازار بورس آمریکا آشنا شویم. برای شروع، قبل از هر کاری باید بروکر یا کارگزاری مناسبی انتخاب کنید که به عنوان واسطه شما و بازار معاملات را به انجام برساند. بعد از پیدا کردن کارگزاری مناسب، نوبت به ثبت نام میرسد!
فرایند ثبت نام در کارگزاریهای مختف متفاوت است. بعضی از آنها برای کوچکترین معاملات نیز به احراز هویت شما نیاز دارند؛ برخی دیگر نیز سقف معاملات شما را به احراز هویت محدود میکنند. بعد از ثبت نام و احراز هویت به بازارهای مختلف بورس آمریکا دسترسی پیدا میکنید.
بعد از دسترسی به بازار میتوانید سهام بخرید، بفروشید یا برای سرمایه گذاری بلند مدت آنها را در پرتوفوی خود نگه دارید. در اکثر کارگزاریها فرایند خرید به این شکل است که شما کارگزاری را با کارت خود شارژ میکنید و با موجودی کیف پول خود در کارگزاری به معامله سهام میپردازید. بعد از اینکه به سود دلخواه خود رسیدید نیز میتوانید خیلی راحت پول را از کیف پول خود در کارگزاری به حساب بانکیتان انتقال دهید.
رمز موفقیت در سرمایه گذاری کوتاه یا بلند مدت در اطلاعات و تحلیل بازار نهفته است. برای اینکه بتوانید معامله خوبی داشته باشید و سود خوبی کسب کنید باید به شکل مرتب اخبار مربوط به بازار بورس را دنبال کنید و تحلیل خوبی نسبت به بازار بورس آمریکا داشته باشید. اگر هنوز هم سوالاتی دارید که بی پاسخ ماندهاند میتواند مقاله اختصاصی روزبرد در رابطه با نحوه خرید سهام و سرمایهگذاری در بورس آمریکا را دنبال کنید.
کارگزاریهای بورس آمریکا برای افراد مقیم آمریکا
اگر مقیم امریکا باشید، در انتخاب کارگزاری یا بروکر خود کوچکترین مشکلی ندارید. کافی است یک کارگزاری آنلاین مناسب را پیدا کنید و در آن حساب باز کنید. پیشنهاد میکنیم به سراغ بروکرهای معتبر آمریکا بروید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. پس از ایجاد حساب کاربری شما میتوانید از طریق پلتفرم کارگزاری مورد نظر خود سهام شرکتهای آمریکایی را خرید و فروش کنید.
دقت کنید که حسابهای بروکر (کارگزاری) مشمول مالیات میشوند چرا که سود موجود در حساب بروکر شما به منزله سود سرمایه است. اگر میخواهید مالیات کمتری از این بابت بپردازید میتوانید از حساب های بازنشستگی (IRA) استفاده کنید. استفاده از این حسابها به معنای سرمایهگذاری برای زمان بازنشستگی است و مسلماً در زمان برداشت با محدویتهایی مواجه هستید.
اگر در ابتدای راه سرمایه گذاری در بورس آمریکا هستید میتوانید از بروکرهای Robo-advisor استفاده کنید. کارگزاریهایی از نوع Robo-advisor هستند، خدمات مشاوره و سرمایهگذاری در بازار سهام دارند که به شما کمک میکند به آرامی روی پای خود بایستید. این نوع کارگزاریها اهداف شما از سرمایهگذاری در بورس را در نظر میگیرند و بر اساس خواسته و اهداف شما مسیر مشخصی برایتان مشخص میکنند.
کارگزاریهای بورس آمریکا برای ایرانیان خارج از آمریکا
ایرانیان مهاجری که خارج از آمریکا اقامت دارند، مانند هر شهروند غیرآمریکایی دیگر میتوانند در بازارهای بورس آمریکا سرمایهگذاری کنند. چطور؟ زیاد پیچیده نیست! باید یک کارگزار یا بروکر بینالمللی انتخاب کرد. در دنیای امروزی ما بروکرهای بینالملی زیادی وجود دارند با این حال پیدا کردن معتبرترین بروکرهای بینالمللی نیاز به تحقیق و جست و جو دارد.
وقتی کارگزاری بین المللی انتخاب میکنید باید مطمئن شوید کشوری که در آن اقامت دارید توسط این بروکر پشتیبانی میشود. اگر بروکر کشور شما را پشتیبانی نکند یا کشور شما بروکر را قانونی نداند به مشکل برمیخورید. از جمله بروکرهای معتبر بینالمللی میتوان به کارگزاریهای interactive brokers، tradestation و firstrade اشاره کرد.
بهترین سهامها برای خرید و بررسی در بازار بورس آمریکا
حالا که با فرآیند فعالیت در بازار بورس آمریکا آشنا شدیم، به این سوال میرسیم که چطور باید سرمایه گذاری درستی در این بازار بزرگ داشته باشیم؟ سهامهای زیادی در بازار سرمایه آمریکا وجود دارند و همین میتواند تصمیم برای سرمایهگذاری را از همیشه سختتر کند. البته جای نگرانی نیست؛ هر کاری اصول خود را دارد و با تمرین میتوان در هر کاری حرفهای شد.
برای اینکه درصد موفقیت خود در سرمایه گذاری را بالا ببرید باید اخبار بورس آمریکا را به شکلی منظم دنبال کنید. علاوه بر اخبار میتوانید تحلیلهای سرمایه گذاران بزرگ در رابطه با سهام شرکتهای مختلف را بررسی کنید. خوشبختانه کاربران روزبرد میتوانند با استفاده از لیست سهام منتخب هفته روزبرد به این تحلیلها دسترسی داشته باشند.